App beta release: v0.1.0

Op 14 oktober hebben we de eerste publieke beta van de app gereleased. Na 7 maanden zwoegen, redesignen, programmeren en bouwen is de app eindelijk goed genoeg om door jullie te laten testen en gebruiken. Het viel ons zwaarder dan verwacht, maar het resultaat mag er wezen, al zeggen we zelf.

Wat betekent “beta”

Laten we eerst uitleggen wat “beta” betekent in software. Als je een programma of app maakt, begin je met een lijstje van features die je in de app wilt hebben. Je ontwerpt de architectuur en bouwt de basis. Dit zijn allemaal nog dingen die je niet ziet.

Vervolgens ga je alle features en opties een voor een programmeren. Ondertussen ga je al die opties en schermen een mooi visueel design geven. Daarbij kom je er af en toe achter dat je iets niet handig geprogrammeerd hebt en zo stuiter je een beetje tussen programmeren en designen.

Je komt zo langzaam op een punt dat alle opties in de software (de app) zitten, maar er zijn altijd dingen waar je geen rekening mee gehouden hebt. Een gebruiker doet altijd wel iets waardoor de app crasht of er iets foutgaat. Je wilt gebruikers dit ongemak besparen en daarom laat je een paar dappere mensen, die niet kunnen wachten en wel tegen een stootje kunnen, alsvast de software uitproberen. Je geeft ze dan een beta-versie.

In de beta van onze app kunnen dus nog bugs zitten en er kunnen nog kleine cosmetische aanpassingen nodig zijn. Maar je kunt er wel vanuit gaan dat de meeste (wij hopen alle) functionaliteit gewoon werkt.

Langzaam features toevoegen

Onze beta heeft nog niet alle features die we uiteindelijk in de app willen hebben. Wij hebben daarvoor gekozen omdat we anders nog maanden bezig zijn. En eigenlijk willen we zo snel mogelijk feedback krijgen over hoe de app er nu uitziet en wat hij wel al kan.

We gaan ondertussen verder met opties toevoegen en zo kun je de komende tijd v0.2.0, v0.3.0, etc. verwachten. Als we er zo goed als zeker van zijn dat er geen bugs meer inzitten (dat is nooit), releasen we de officiële eerste versie v1.0.0. De app is dan “uit beta”.

Die officiële app gaan we vervolgens uitbreiden en verbeteren. Je krijgt dan v1.1.0, v1.2.0, enz. De basis ligt er nu en Joep begint langzaam up to speed te komen met programmeren, dus hopelijk gaat de app snel volwassen worden.

Wat kan de app in v0.1.0…

Wel al:

 • Inkomsten (particulier/bonnetjes) invoeren en bekijken
 • Uitgaven invoeren en bekijken
 • Klanten invoeren en bekijken
 • Leveranciers invoeren en bekijken
 • Behandelingen invoeren en bekijken
 • Producten invoeren en bekijken

Nog niet:

 • Inkomsten; facturen maken
 • Inkomsten: korting geven
 • btw tabel bij inkomsten en uitgaven
 • Klantnotities invoeren
 • Klant- en leveranciershistorie inzien
 • Labelfunctionaliteit: toevoegen aan inkomsten en uitgaven, bekijken
 • Inkomsten, uitgaven, klanten, leveranciers, producten en behandeling wijzigen
 • Accountinstellingen aanpassen
 • PDF van inkomsten downloaden
 • Foto maken van een uitgave bonnetje of factuur

Hoe kom ik aan de app?

Het liefst laten we iedereen de app downloaden via de Google Play Store of de Apple App Store. Daarvoor moeten wij echter nog wat doen, zoals officieel aanmelden enzo… Ook moet de app dan goedgekeurd worden door Google en Apple. Dit zal dus nog een paar weken duren.

Omdat dat dus nog niet kan, kun je de Android app voorlopig van onze website downloaden. Schrik niet van de grootte. Dat komt omdat wij hem maken voor Android versies 5-10. Google doet er in de Play Store iets slims mee, waardoor je daar alleen maar “jouw” versie download.

Heb je een iPhone, dan zul je helaas even moeten wachten. Apple staat het niet toe om apps te maken zonder een developers abonnement. Die hebben we nu nog niet. Hopelijk hebben we over 1 à 2 weken beter nieuws 🙂

Dus voor de early (Android) adopters

 1. Ga naar “Instellingen” / “Settings”
 2. Druk op “Apps en meldingen” / “Apps & notification”
 3. Druk op “Speciale app-toegang” / “Special app access”
 4. Druk op “Onbekende apps installeren” / “Install unknown apps”
 5. Zoek je browser (Chrome/Samsung Internet Browser/…), druk erop en zet “Toestaan van deze bron” / “Allow from this source” aan
 6. Download jodiBooks-v0.1.0-20191013.apk met je telefoon en open het bestand vanuit je browser.
 7. Herhaal stap 1 t/m 5, maar zet “Toestaan van deze bron” / “Allow from this source” nu uit.

Heb je vragen of lukt het niet, stuur dan een DM via Facebook, Instagram of Whatsapp of bel ons. Dan helpen we je graag.

Geef een reactie