NFC

NFC staat voor Near-Field Communication. Dit is een techniek om draadloos te communiceren. Deze techniek wordt steeds meer toegepast om ook draadloos (contactloos) mee te betalen. Daarom hebben moderne pinpassen hebben een NFC-chip, maar ook veel smartphones en sommige smartwatches.

Een NFC betaling is op zich neutraal. Dat wil zeggen dat het puur een techniek is om je te identificeren. Hoort deze pas/telefoon/horloge wel bij deze bankrekening of credit card? Gebruik je de NFC chip in je pinpas, dan zal er een debit betaling plaatsvinden. Je betaalt dan direct van je bankrekening.

Gebruik je echter je telefoon of horloge, dan wordt het ingewikkelder. De app van je bank tovert je telefoon om in een gewone pinpas of debit card. Je betaalt dus net als met pinnen. Gebruik je echter een digitaal portemonnee (digital wallets) zoals Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay of Garmin Pay, dan maak je vrijwel zeker gebruik van een (verborgen) credit card. Je bouwt dan een schuld op bij deze bedrijven die je later moet terugbetalen.

Voor jou als bedrijf is het vooral goed om te weten dat je pinapparaat het wel of niet ondersteund. iZettle, Sumup en de modernere pinapparaten van CCV ondersteunen draadloos betalen met een pinpas. Digital wallets worden nog maar mondjesmaat ondersteund in Nederland. Als je dit wilt gebruiken kun je het aanzetten in je profiel bij iZettle en Sumup.

« Back to Glossary Index

Leave a Reply