Niche

Een niche is een (heel) specifiek deel van de totale markt, waarin jij je kunt specialiseren. Specialisatie in een niche kan heel voordelig zijn, maar het is ook een groot risico. Dit vraagt om een voorbeeld.

Stel je bent kapster. Iedereen wil er mooi geknipt bijlopen, dus de “markt” is groot, er kan veel geld verdiend worden. Maar waarom zou iemand naar jou komen en niet naar een andere kapper gaan? Dat komt omdat jij specialist bent in vlechten. Jouw niche is vlechten, terwijl andere kappers denken dat vlechten niet hip is. Iedereen die hun haar op een mooie, speciale manier gevlochten wil hebben, wil dus naar jou komen. Daardoor staan klantjes voor je in de rij en verdien jij veel geld.

Je besluit om je nog meer te focussen op vlechten, en besluit daarom om niet meer te knippen en verven. Je wordt er nog beter in en mensen willen er meer voor betalen. Jouw niche levert je dus veel voordeel op. Maar, er zit ook risico aan. Anderen zien jouw succes en gaan zich ook specialiseren in vlechten. Je moet je klantjes nu delen met anderen. En dan van de een op andere dag zijn vlechten ouderwets en uit. Niemand wil nog een vlecht en jij doet en kunt niks anders.

« Back to Glossary Index

Leave a Reply