Startkapitaal

Het startkapitaal is het geld dat je initieel in je bedrijf stopt. Dit kun je op meerdere manieren doen. Als je een bv hebt, kun je kiezen tussen 4 opties:

  1. Storten in aandelen
  2. Storten als agio
  3. Storten als lening
  4. Storten op rekening-courant

Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak, dan is het veel makkelijker. Je kunt jezelf dan geld lenen (3), of direct storten (vergelijkbaar met 4). Bespreek dit altijd met je boekhouder. Die kan je veel beter informeren en adviseren hierover.

Storten in aandelen

Als je een bv opricht, “koop” je als eigenaar aandelen. Wij hebben voor jodiBooks B.V. bijvoorbeeld 120 aandelen laten “maken”, 60 voor Diana en 60 voor Joep, en ieder aandeel voor €1 gekocht. Daarmee hadden we een startkapitaal van €120.

Hoe het nu zit als je dit geld opmaakt en je moet het bedrijf opheffen weten we niet. Dat moeten we eens aan een notaris of iemand anders die er verstand van heeft vragen.

Storten in Agio

Bij de notaris spreek je een bedrag af dat je in de bv stopt. Dit bedrag wordt genoteerd en je maakt het geld over naar de rekening van je bv. Wil je dit geld terug hebben, dan zul je opnieuw langs de notaris moeten.

Storten als lening

Je sluit een overeenkomst af tussen jezelf en de bv. De bv betaalt iedere maand een bedrag + rente terug. Deze rente kan de bv vervolgens aftrekken van de vennootschapsbelasting, mits deze niet te hoog is. De stelregel die vaak gehanteerd wordt is: je vraagt jezelf net zoveel rente als een bank (of andere financiële instelling) zou rekenen.

Storten op rekening-courant

Tot een bedrag van €17.500 mag je geld vrij tussen je bv en jezelf overboeken. Let op, €17.500 is het maximum wat er in een jaar op de rekening mag staan. Het maakt niet uit dat het aan het begin en eind minder was.

« Back to Glossary Index

Leave a Reply